Om

Vi är en klass som läser sportfiskeutbildningen vid Forshagaakademin. Det är ett naturbruksprogram med inriktning sportfiske. På vår site publicerar vi det mesta vi gör i ämnet svenska, både muntligt och skriftligt. I så stor utsträckning som möjligt kommer vi försöka integrera vårt fiskeintresse i svenskundervisningen. Syftet med webbplatsen är att utveckla våra kunskaper inom svenskämnet, lära oss mer om webbpublicering och sportfiskebranchen. 

Vilka är vi som bloggar

Vi som är enfiskandeklass är 26 elever från i stort sett hela Sverige, samt en representant från Danmark. Vi läser första året på Sportfiskeakademin i Forshaga. Bloggen drivs inom kursen Svenska 1, och tack vare att vi läser en praktisk utbildning går det att utmärkt att anpassa kursens innehåll efter vårt stora gemensamma fiskeintresse.

Den pedagogiska kopplingen

Allt vi gör på enfiskandeklass utgår från svenskämnets  syfte.  I ämnesplanen för svenska talas det bl.a. om förmågan att kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för olika mottagare,  kunskaper om den retoriska arbetsprocessen, förmågan att läsa, reflektera över och kritiskt granska texter, kunskaper om skönlitteratur och berättarteknik samt förmågan att reflektera över olika former av språklig variation.  

Webbplatsens syfte och mottagare

Rollfördelningen mellan lärare elever är att lärarna är administratörer och bygger strukturen och eleverna är författare och skapar innehållet. Vårt mål är att ha en levande blogg och därför kan alla elever publicera material när de vill, så länge det passar in i den struktur vi kommit överens om.

Innehållet på Enfiskandeklass riktar sig i första hand till alla som är aktiva i sportfiskebranschen och andra sportfiskeintresserade. Vi vet även att våra föräldrar och andra anhöriga följer oss, samt skolkompisar och andra vänner. Det är lätt att interagera med oss via kommentarsfunktionen på bloggen. Om du är inne och kikar på det vi gör, skriv gärna en kommentar!

Upphovsrätt

De flesta bilderna vi använder på enfiskandeklass är våra egna och finns på vårt FlickR-konto. Vi jobbar mycket med upphovsrätt och andras bilder och musik i våra filmer och bildspel är tillåtna att använda och vi tränar på att ange källan korrekt. Alla våra filmer finns samlade på vår Youtubekanal.

Varför just vi ska vinna pris i Webbstjärnan

Vi tycker att vi borde vinna pris eftersom vi är hela 26 elever som är med och skapar webbplatsens innehåll. Vi tror att innehållet är intressant långt utanför klassrummets väggar. Vi sprider information och uppmärksammar sportfisket med hjälp av vår blogg. Alla kanske inte vet att det finns skolor för denna underbara hobby, men vi har hittat vår drömskola och ger via vår blogg en bild av hur det är att studera här. Mycket fokus ligger på svenskämnet, men eftersom fisket i mångt och mycket är integrerat i ämnet så ges det en bild av vårt fiske och våra äventyr häromkring! Vi försöker även att variera medieformerna och hela tiden tänka på att anpassa materialet efter webben. Förutom att bloggen hjälper oss att uppfylla kunskapskraven i svenskämnet,  får vi också ägna oss åt vårt största intresse och visa vad vi gör för andra med samma intresse.

Vad vi har lärt oss genom att publicera skolarbete på webben

En sak som vi lärt oss är att det vi gör i skolan, kan spela stor roll och vara intressant för andra. Det har varit spännande att följa hur det vi publicerat har spridits och häftigt att se hur enkelt det kan vara att nå ut till många. För många av oss har det också varit ett stort steg att publicera skolarbete, både texter och filmer, så att våga och uppleva att man kan mer än man tror är också något många av oss fått ut av bloggandet.

Givetvis har vi också lärt oss mycket om de verktyg vi använt för att skapa innehållet och även om rättigheter när det gäller text, bilder och ljud.

Är du också intresserad av att vara med i Webbstjärnan? På deras webbplats hittar du information om tävlingen och massor av material om webbpublicering.

Ansvariga lärare för bloggen är Anne-Marie Larsson och Elisabeth Wikström. Vi nås lättast genom e-mail:

E-mail: anne-marie.larsson@forshagaakademin.se och elisabeth.wikstrom@forshagaakademin.se