Referat om svartmunnad smörbult

I artikeln “En svartmunnad smörbult- en inkräktare i Östersjöns fauna” ( havsutsikt nr1/2015), skriver Magnus Thorlacius att det finns en oro och risk att smörbulten kommer att etalera sig i svenska älvar. Och detta gör den genom att den åker in i fartygets ballastvatten.

Thorlacius berättar att smörbulten lever på 1m till 5m djup och därefter blir den ett lätt byte för rovdjur som skarv och torsk. I Gdanskbukten kan man hitta upp till 10 individer per kvadratmeter.

Själv äter den blåmussla, snäckor, små kräftdjur och fiskrom, säger Magnus han försätter med att berätta att det är skillnad i storlek i beroende på om den lever i saltvatten eller bräckt vatten.

Författaren skriver också att smörbulten klarar av de flesta förhållanden i vattnet när det gäller temperatur och salthalt i vattnet. Smörbulten har en effektiv reproduktion och resultaten blir att den kan föröka sig cirka 6gånger per år och en stor del av larverna överlever.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *